• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

Wat is centreren en wat is het belang van centreren?

bloem:centrumWat is centreren en wat is het belang van centreren?

Centreren is een van de meest essentiële aspecten van de ruiter in balans training, het is ontwikkelt in de centered riding methode van Sally Swift. Centreren zorgt voor optimale balans, coördinatie, dynamiek, soepelheid en zachtheid. Het is essentieel voor effectieve controle over je lichaam en je paard. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van centreren, hoe je jouw centrum kunt vinden en hoe je deze effectief kunt gebruiken tijdens het paardrijden.

Centreren volgens Sally Swift

Sally Swift, de grondlegger van centered riding, stelt dat het vinden van je centrum essentieel is om effectieve controle over je lichaam en je paard te hebben. Wanneer je een ruiter observeert en de ruiter lijkt uit balans, stijf te zitten en schokkerig te bewegen, is dit bijna altijd omdat hij zich incorrect of helemaal niet centreert. Wanneer we ons correct centreren, valt de rest gewoonlijk op zijn plaats en kunnen we rijden vanuit een dynamische balans.

Hoe vind je jouw centrum?

Om je centrum te vinden, leg je je ene hand op je onderbuik met je duim op je navel en je andere hand op je rug onderaan je wervelkom. Onder je hand voor je wervelkolom bevindt zich het centrum van balans, centrum van energie en centrum van controle. Vanaf je ribben lopen een paar grote spieren naar je onderrug. Ook zijn er spieren die je onderrug verbinden met je bekken en naar de binnenkant van je bovenbeen gaan. Dit zijn een aantal van de diepste en sterkste spieren in je lichaam. Diep in het lichaam, dicht bij de lage rug, bevindt zich ook de grootste zenuwbundel in het lichaam dat mede spieren controleert. Ter hoogte van dit grote zenuwcentrum en de sterke balans spieren bevindt zich je centrum.

Hoe zet je je centrum effectief in?

Om je centrum effectief te gebruiken, gebruik je zachte ogen om bewust te worden van je lichaam en je ademhaling te optimaliseren. Laat je ademhaling omlaag glijden door je lichaam en sta toe dat je bewustzijn naar je centrum gaat. Door deze oefening te doen, word je bewust dat je kunt ademhalen naar en door je centrum. Gebruik van voorstellingen- beelden kunnen je helpen om bewust te worden van je centrum. Als voorbeeld: verbeeldt je dat je centrum een bol is van vuur, metaal of water of dat je center een generator is die energie opwekt. Bedenk een beeld dat past bij jou en je paard en dat voor jou werkt, hou het vast. Iedere keer dat je dat plaatje oproept voel je automatisch je gecentreerde controle.

Sally Swift gebruikt het beeld van een tuimelaartje dat op het water drijft, om ruiters te helpen begrijpen hoe ze hun zwaartepunt kunnen gebruiken om in balans te blijven tijdens het paardrijden. Ze legt uit dat net zoals het tuimelaartje in evenwicht blijft door zijn zwaartepunt boven het water te houden, ruiters hun zwaartepunt boven het zadel moeten houden om in balans te blijven op het paard.

Als ruiter is het belangrijk om gecentreerd te zijn tijdens het rijden. Het paard voelt namelijk direct wanneer jij uit balans bent. Dit kan leiden tot verwarring en ongemak voor het paard. Door gecentreerd te zijn, geef je het paard duidelijke signalen en een stabiele basis om op te bewegen. Dit betekent dat je als ruiter je bewust moet zijn van je eigen lichaamshouding en hoe je beweegt tijdens het rijden. Centered Riding – Ruiter in Balans is een methode die kan helpen om dit bewustzijn te vergroten en om een betere harmonie tussen ruiter en paard te bereiken. Het gaat hierbij niet alleen om de fysieke aspecten van het rijden, maar ook om de mentale en emotionele verbinding tussen ruiter en paard. Door deze verbinding te versterken, kan het paard beter begrijpen wat jij als ruiter van hem vraagt en kun jij als ruiter beter anticiperen op de bewegingen van het paard.

Wil jij ook ervaren hoe het is om gecentreerd te zijn tijdens het rijden en te voelen hoe jouw balans het paard beïnvloedt? Kom dan naar de Ruiter in Balans Dagen! Tijdens deze dagen leer je van ervaren instructeurs en trainers hoe je jouw lichaam en geest kunt gebruiken om in balans te blijven op het paard. Daarnaast krijg je praktische oefeningen en tips om jezelf en jouw paard te verbeteren.

Klik hier om je in te schrijven en ontdek hoe je jouw paardrijden naar een hoger niveau kunt tillen!

Categorieën