• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

Waarom ‘Quick Fixes’ de prestaties van jou en je paard ondermijnen

Waarom ‘Quick Fixes’ de prestaties van jou en je paard ondermijnen

De noodzaak van balans en coördinatie in de ruitersport. Als ruiter weten we maar al te goed dat het niet altijd makkelijk is om in balans te blijven en onze paarden goed te kunnen coördineren. Vaak zijn we geneigd om naar een ‘quick fix’ te zoeken, maar helaas bestaat er geen magische truc die onze paarden kan transformeren in gracieuze, ontspannen en energiek bewegende dieren. In plaats daarvan moeten we ons richten op een proces om onszelf en onze paarden te ontwikkelen tot de beste versie van onszelf.

Bij het gebruik van ‘quick fixes’ in training van paarden wordt er vaak druk gezet op het paard om een bepaalde oefening te doen, zonder rekening te houden met eventuele pijn of ongemak die het paard kan hebben. Wanneer het paard niet wordt gehoord of gezien zal dit leiden tot protest van het paard, waardoor de problemen alleen maar erger worden. We kunnen dus het beste stoppen met ons te laten verleiden door deze ‘quick fixes’.

Als ruiter dienen we in staat te zijn om in harmonie met ons paard te bewegen, wat betekent dat ons lichaam in balans is en goed gecoördineerd werkt. 

De Ruiter in Balans training zet hierop op en brengt volgende voordelen:

  • Ruiter in Balans helpt ons om te stoppen met de dingen te doen die onze balans en coördinatie verstoren. 
  • Door middel van bewustwording van ons eigen lichaam, leren we beter te voelen en te begrijpen hoe ons lichaam beweegt en hoe we dit kunnen gebruiken.
  • Door bewust te worden van ons eigen lichaam, leren we ook bewuster onze lichaamstaal inzetten en kunnen we ons paard duidelijkere signalen geven. Lichaamstaal en aanraking is immers de basisvorm van communicatie tussen mens en paard. 
  • Dit proces maakt het voor ons paard makkelijker om ons te begrijpen en ons te volgen in het rijden wat weer zal leiden tot betere resultaten en tot een betere relatie tussen ons en ons paard.
  • Een goede balans en coördinatie dragen bij aan het verminderen van blessures bij zowel paard als ruiter. Het ontwikkelen van een goede balans en coördinatie kan dus helpen om veiliger te rijden en ons paard te beschermen tegen letsel.
  • Problemen tijdens het rijden zoals het verlies van controle over ons paard, spanning in ons lichaam en ongelijkmatige bewegingen, verdwijnen wanneer we werken aan deze balans en coördinatie.

In plaats van te zoeken naar snelle oplossingen, concentreren we ons op het ontwikkelen van een sterke basis van balans en coördinatie. Het kost tijd en inzet om te leren hoe we ons lichaam en dat van ons paard optimaal kunnen inzetten. Maar de beloningen zijn de moeite waard. Een goede ruiterbalans en coördinatie draagt bij aan een betere communicatie met het paard en een juiste uitvoering van oefeningen. Hierdoor kunnen betere resultaten behaald worden in de training en op wedstrijden.

Onze ervaren instructeurs helpen je om je techniek te verbeteren en je te voorzien van waardevolle feedback.

Klik hier om je in te schrijven voor de ruiter in balans dag

Categorieën