• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

“Hoe paardrijden de hersenen stimuleert waardoor geheugen en concentratie verbetert tijdens examens”

“Hoe paardrijden de hersenen stimuleert waardoor geheugen en concentratie verbetert tijdens examens”

Het belang van voldoende mentale ontspanning en beweging tijdens periodes die veel mentale inspanning vragen, zoals examens, kan niet genoeg benadrukt worden. Studies tonen aan dat het beoefenen van lichamelijke activiteiten zoals sporten helpt bij het verminderen van stress, angst en depressie, terwijl het tegelijkertijd kan bijdragen aan het verbeteren van de mentale helderheid en het geheugen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology vond dat studenten die regelmatig sporten, beter presteren op cognitieve taken dan hun minder actieve leeftijdsgenoten. De onderzoekers wezen erop dat regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor het functioneren van de hersenen wordt gestimuleerd en het geheugen en de concentratie worden verbeterd.

Paardrijden, in het bijzonder, kan een zeer nuttige vorm van lichaamsbeweging zijn voor studenten tijdens examenperiodes. Het is niet alleen een fysiek uitdagende activiteit, maar het vereist ook concentratie en mentale alertheid, wat kan helpen om de geest te verfrissen en stress te verminderen.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Occupational Health and Epidemiology wees uit dat paardrijden kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van stressniveaus bij adolescenten. Een ander onderzoek gepubliceerd in het Journal of Equine Veterinary Science vond dat paardrijden helpt bij het verbeteren van de coördinatie, balans en concentratie.

Bovendien biedt paardrijden studenten de kans om de natuur in te gaan en zich te verbinden met dieren, wat helpt bij het verminderen van gevoelens van isolatie en eenzaamheid die vaak gepaard gaan met examenperiodes. 

Kortom, tijdens periodes die veel mentale inspanning vereisen, is het belangrijk om voldoende mentale ontspanning en beweging te krijgen. Paardrijden kan een uitstekende manier zijn om deze behoeften te vervullen, en biedt tal van voordelen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Dus als je een student bent die op zoek is naar manieren om je studieprestaties te verbeteren en stress te verminderen tijdens de examenperiodes, overweeg dan om te gaan paardrijden of een andere vorm van lichamelijke activiteit te beoefenen.

Foto door Kindel Media

Categorieën