• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

Wie is Sally Swift?

oog paard

Wie is Sally Swift?

Als ruiter wil je in balans op je paard zitten, zonder dat je onnodige spierspanning hebt. Maar hoe bereik je deze balans? En hoe blijf je in balans tijdens het rijden? De methode van Centered Riding kan hierbij helpen en is gebaseerd op de kennis en ervaring van Sally Swift.

Wie is Sally Swift? Sally Swift was een Amerikaanse amazone en grondlegster van de Centered Riding methode. Na het ontdekken van haar eigen scoliose op jonge leeftijd, begon ze therapie te volgen bij Mabel Elsworth Todd. Hier leerde ze het belang van lichaamsbewustzijn en begon ze te experimenteren met deze kennis tijdens het paardrijden. Dit experiment bleek een groot succes en vormde de basis voor de Centered Riding methode.

Naast haar kennis van Mabel Elsworth Todd, studeerde Sally Swift ook jarenlang de Alexandertechniek, martial arts zoals Aikido en Tai Chi, en de anatomie van ruiter en paard. Al deze kennis en ervaring combineerde ze om de Centered Riding methode te ontwikkelen.

Wat is Centered Riding? Centered Riding is een methode die de ruiter helpt om in balans op het paard te zitten, zonder onnodige spierspanning. Het doel van de methode is om de ruiter bewust te maken van zijn of haar lichaam en de manier waarop het lichaam beweegt. Door het aanleren van specifieke oefeningen en technieken, leert de ruiter om beter gebruik te maken van zijn of haar eigen lichaam. Dit zorgt voor meer balans, controle en comfort tijdens het rijden.

De basisprincipes van Centered Riding Er zijn vier basisprincipes van Centered Riding, namelijk:

Ademhaling: Door te ademen op een bepaalde manier, kan de ruiter zijn of haar lichaam beter ontspannen en in balans blijven.

Zachte ogen: Door op een bepaalde manier te kijken, kan de ruiter meer ruimte in zijn of haar lichaam creëren en ontspannen.

Centrum: Door het centrum van het lichaam te gebruiken, kan de ruiter beter in balans blijven en meer controle hebben over het paard.

Balans: Door te werken aan de balans, kan de ruiter beter meebewegen met het paard en zichzelf beter in evenwicht houden.

Hoe kan je Centered Riding toepassen tijdens het rijden? Tijdens het rijden kan je de basisprincipes van Centered Riding toepassen. Dit begint bij een goede zithouding. Zorg dat je ontspannen en rechtop zit, met je gewicht gelijkmatig verdeeld over beide zitbeentjes. Adem rustig en diep in en uit en kijk zacht met je ogen. Gebruik je centrum om jezelf in balans te houden en pas de principes toe tijdens de verschillende gangen en oefeningen.

Het belang van Centered Riding Door het toepassen van de Centered Riding methode kan je als ruiter meer balans, controle en comfort ervaren tijdens het rijden. Dit zorgt niet alleen voor een prettige rijervaring, maar ook voor een betere communicatie met het paard en uiteindelijk betere prestaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de methode van Sally Swift wereldwijd zoveel aanhangers heeft gekregen en nog steeds door vele instructeurs wordt onderwezen. Door de focus op lichaamsbewustzijn, ontspanning en ademhaling kan de ruiter zichzelf beter leren kennen en daarmee ook het paard beter aanvoelen. Het gaat er niet om hoe hard je rijdt of hoe hoog je springt, maar om de kwaliteit van de rit en de relatie tussen ruiter en paard. Centered Riding kan hierbij helpen en zorgen voor een betere connectie tussen mens en dier.

Charlotte en Evelien zijn beide gecertificeerde Centered Riding instructeurs en verzorgen boeide Ruiter in Balans dagen die gebaseerd zijn op de centered riding methode.  Klik hier om je in te schrijven en laat je inspireren door de wijsheid van Sally Swift! 

Categorieën