• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/coaching3-960x251.jpg
  • https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/kind-en-pony-960x251.jpg

“Zachte ogen: de sleutel tot betere waarneming en vertrouwen tussen ruiter en paard”

“Zachte ogen: de sleutel tot betere waarneming en vertrouwen tussen ruiter en paard”

Als ruiter ben je constant bezig met het communiceren met je paard en het sturen van zijn bewegingen. Hierbij speelt niet alleen je lichaamshouding en ademhaling een rol zoals je kan lezen in onze andere blog artikelen, maar ook je blik en oogcontact met het paard. Een belangrijk onderdeel van de ruiter is balans training is het gebruik van zachte ogen. In dit blog artikel zal ik uitleggen wat zachte ogen zijn, waarom het belangrijk is om ze te gebruiken en wat de voordelen zijn voor ruiter en paard.

Zachte ogen betekent dat je als ruiter met een ontspannen en open blik kijkt, zonder gefocust te zijn op een bepaald punt. Het gebruik van zachte ogen kan helpen om een betere connectie en meer ontspannen paard te krijgen.

Hieronder vind je enkele concrete voordelen van het gebruik van zachte ogen voor zowel ruiter als paard:

  • Betere waarneming: met zachte ogen kun je beter waarnemen wat er om je heen gebeurt. Door met een ontspannen en open blik te kijken, blijf je bewust van de omgeving terwijl je aandacht voor je paard hebt, zachte ogen stellen je in staat om al je zintuigen te gebruiken. Dit kan bijdragen aan een betere connectie met je paard en een beter aanvoelen van zijn bewegingen.
  • Ontspanning: Het gebruik van zachte ogen draagt bij aan ontspanning en rust. Als je gefocust bent op één punt (harde ogen), kan dit spanning veroorzaken in je lichaam en je gedachten, bovendien verstoort dit je ademhaling. Door je blik te verzachten, worden je spieren soepeler, kan je makkelijker ademen, kan je meer in het moment zijn en nog meer genieten van het rijden.
  • Betere balans en coördinatie: een harde blik zal leiden tot verstarring in je lichaam en een gebrek aan balans. Door je zachte ogen te gebruiken, ben je meer bewust van je lichaam en de bewegingen van het paard. Dit zal bijdragen aan een betere balans en coördinatie op de rug van het paard.
  • Veiligheid en vertrouwen: Het gebruik van zachte ogen brengt nog meer voordelen voor het paard. Als de ruiter met een harde blik rijdt, zet je lichaam zich meer vast en zal dit voor het paard aanvoelen als bedreigend. Door je blik te verzachten en open te staan voor wat er om je heen gebeurt, zal het paard meer ontspannen en fijner aanvoelen.

Hoewel het gebruik van zachte ogen een belangrijk onderdeel is van de ruiter in balans training, betekent dit niet dat je zonder plan of doel moet rijden. Een ruiter dient nog steeds een plan hebben voor de training van het paard en zich bewust te zijn van de gewenste uitkomst van de oefeningen.

Door een evenwicht te vinden tussen zachte ogen en een duidelijk plan kan je als ruiter een betere connectie met je paard krijgen en meer succes behalen in de training.

Klik hier om deel te nemen aan de ruiter in balans dag

Categorieën