• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

De heerlijke galop

shutterstock_1065138344De heerlijke galop

Galopperen is een van de meest uitdagende gangen om te beheersen als ruiter, eens je het beheerst is het heerlijk om te doen. Het vergt niet alleen een goede balans en timing, maar ook een diep begrip van hoe het paard beweegt en reageert op onze hulpen. In deze blog kijken we naar de belangrijkste elementen van een correcte galop en hoe je deze kunt bereiken tijdens de Ruiter in Balans training.

Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan om een gebalanceerde galop te kunnen rijden:

Stap 1: Verzamel het paard

Voordat je begint met de galop, is het belangrijk om het paard te verzamelen. Dit houdt in dat je het paard laat verzamelen en op zijn achterhand laat zakken. Hierdoor wordt het paard gebalanceerd en is hij beter in staat om de galop goed uit te voeren.

Stap 2: Kies het juiste moment

Wacht tot het paard in balans is voordat je begint met de galop. Let daarbij op de ademhaling van het paard. Wanneer het paard uitademt, kan hij makkelijker in galop gaan. Zorg er ook voor dat je zelf goed zit en ontspannen bent.

Stap 3: Geef de hulp voor galop

Geef de hulp voor galop door je binnenbeen aan de singel te brengen en je buitenbeen iets naar achteren te leggen. Houd daarbij wel contact met de teugels en gebruik je heldere intentie en  opwaartse energie. Je paard zal hierdoor aanspringen in galop.

Stap 4: Zit in balans

Zorg ervoor dat je tijdens de galop in balans blijft zitten. Dit doe je door je bekken naar voren te kantelen en je knieën en enkels ontspannen te houden. Blijf rustig ademen en laat je handen meedeinen met de natuurlijke hoofdbeweging.

Stap 5: Controleer het tempo

Zorg ervoor dat het paard in een rustig tempo galoppeert. Het is belangrijk dat je de controle houdt over het tempo zodat het paard gebalanceerd kan blijven galopperen. Mocht het paard te snel gaan, kun je neerwaartse energie gebruiken, uitademen en bijvoorbeeld een volte rijden om het tempo te verlagen.

Stap 6: Sluit af in stap

Als je voldoende hebt gegaloppeerd, kun je de galop afsluiten door terug te gaan naar stap. Doe dit geleidelijk en zorg ervoor dat het paard weer in balans is voordat je stopt.

Deze stappen kunnen je als ruiter helpen om een correcte, gebalanceerde galop te rijden. Het is belangrijk om de tijd te nemen en te oefenen om deze techniek onder de knie te krijgen. Als je graag meer wilt leren over de galop en andere aspecten van het paardrijden, dan zijn de Ruiter in Balans dagen zeker een aanrader! Hier kun je onder professionele begeleiding je galoptechniek verbeteren en meer leren over je algehele balans en coördinatie als ruiter. 

Zo bent u nog beter staat bent om uw paard in balans te houden en correcte hulpen te geven tijdens het galopperen.

Klik hier om je in te schrijven en te genieten samen met je paard!

Categorieën