• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

Wat is centered riding?

2021 nieuw cr logo

Wat is centered riding?

Centered Riding is een horsemanship programma ontwikkeld door Sally Swift in de jaren 1980, met als doel ruiters van alle niveaus te helpen hun balans, flexibiliteit en algehele band met hun paarden te verbeteren.

Centered Riding-instructeurs zijn gecertificeerde professionals die een uitgebreide training hebben gevolgd om ruiters te leren hoe ze deze principes in hun rijden kunnen toepassen.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Centered Riding is het gebruik van beelden en visualisatie om ruiters te helpen hun paarden beter te begrijpen en met hen te communiceren. Centered Riding-instructeurs gebruiken vaak metaforen en analogieën om ruiters te helpen complexe concepten als lichaamsuitlijning, balans en gevoel te begrijpen.

Naast het gebruik van beelden, richten Centered Riding instructeurs zich vaak op de fysieke positie van de ruiter in het zadel. Ze kunnen ruiters helpen hun houding, ademhaling en spierspanning aan te passen om hun balans en coördinatie te verbeteren. Ze benadrukken ook het belang van ontspanning en zachtheid in het lichaam van de ruiter, waardoor paarden zich comfortabeler en ontvankelijker voelen.

Een ander kenmerk van Centered Riding is de nadruk op het opbouwen van een partnerschap tussen paard en ruiter. Centered Riding instructeurs leren ruiters hoe ze met hun paarden kunnen communiceren op een manier die duidelijk en effectief is, door gebruik te maken van lichaamstaal en subtiele signalen om hun bedoelingen over te brengen. Ze benadrukken ook het belang van luisteren naar het paard en reageren op zijn behoeften, in plaats van simpelweg je wil op te leggen aan het dier.

Om een gecertificeerd Centered Riding instructeur te worden, moeten kandidaten een rigoureus trainingsprogramma doorlopen dat zowel theoretische als praktische onderdelen bevat. Ze moeten laten zien dat ze de principes van Centered Riding beheersen en slagen voor een reeks examens om hun certificaat te behalen.

Over het algemeen zijn Centered Riding instructeurs zeer bekwame professionals die een unieke en holistische benadering van paardrijles geven. Door ruiters te leren hoe ze zich op een dieper niveau met hun paarden kunnen verbinden en principes van balans en ontspanning in hun rijden toe te passen, helpen ze hun leerlingen meer harmonie en succes in het zadel te bereiken.

Charlotte en Evelien zijn beide gecertificeerde Centered Riding instructeurs en verzorgen boeide Ruiter in Balans dagen. 

Klik hier om je in te schrijven en ontdek hoe je jouw paardrijden naar een hoger niveau kunt tillen!

Categorieën