• https://equidream.be/wp-content/uploads/2016/03/fullsizeoutput_1e-495x251.jpeg

Paardrijden en ademhalen

adem paard

Paardrijden en ademhalen

Ademhaling is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar wist je dat het ook een grote impact heeft op het paard dat we berijden? Effectieve ademhaling is een belangrijk onderdeel van de centered riding methode en het derde principe van de Basics. In deze blog gaan we in op het belang van effectieve ademhaling en hoe je dit kunt oefenen tijdens het paardrijden.

Het belang van effectieve ademhaling Stel je eens voor dat je paard zijn adem inhoudt tijdens het rijden. Dit kan aangeven dat het paard bang is en dit kan leiden tot onrust bij de ruiter. Hetzelfde geldt andersom: als jij je adem inhoudt, zal je paard dit opmerken en kan het ook onrustig worden. Door effectief te ademen, op een constante en ritmische manier, geef je je paard vertrouwen en zal het rustiger zijn en beter reageren op jouw hulpen.

Hoe adem je effectief? Om effectief te ademen, maak je gebruik van je ribben en diafragma. Het diafragma is een grote spier die zich onder je ribben bevindt en zorgt voor de in- en uitstroom van lucht. Om deze natuurlijke ademhaling te oefenen, verbeeld je dat de lucht die je inademt door een grote, flexibele pijp gaat recht door je centrum naar de bodem van je zit. Door je aandacht te richten op je rug en bewust te zijn van de beweging van je ribben zonder gebruik van kracht, creëer je de juiste ademhalingstechniek.

Een oefening die je kunt doen om te voelen wat het inhouden van je adem met je lijf doet, is om je adem voor 10 seconden in te houden en dan normaal te ademen. Hierdoor voel je de spanning in je lijf bij het inhouden van je adem en de ontspanning als je weer begint met ademhalen.

Effectieve ademhaling tijdens het paardrijden Tijdens het paardrijden is het belangrijk om je ademhaling op peil te houden en effectief te blijven ademen. Verbeeld je de grote flexibele pijp die door je centrum naar je bekken en je bekkenbodem gaat, en adem naar de bodem van je zit. Hierdoor blijft je zwaartepunt lager en zal je balans verbeteren. Daarnaast zorgt effectieve ademhaling voor vermindering van spanning in je lijf en zal je minder snel vermoeid zijn.

Conclusie Effectieve ademhaling is een belangrijk onderdeel van de centered riding methode en heeft een grote invloed op het paard dat we berijden. Door te oefenen met de juiste ademhalingstechniek en deze toe te passen tijdens het paardrijden, zul je merken dat je paard rustiger wordt en beter reageert op jouw hulpen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je ademhaling en te blijven oefenen om het onder de knie te krijgen. Probeer het eens uit en laat me weten wat je ervan hebt geleerd. 

Wil je dit ervaren onder begeleiding van onze ervaren instructeurs? Klik hier om je in te schrijven

Categorieën